Nationaal park Schiermonnikoog

Nationaal park Schiermonnikoog

Nationaal park Schiermonnikoog

Ontdek fietsend of wandelend de mooiste plekken van het Nationaal park Schiermonnikoog. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte en ongerepte natuur landschappen. Zoals het wad, Noordzeestrand, de duinen, het bos en de kwelder. 

Schiermonnikoog is het meest noordelijke Waddeneiland van Nederland. De natuur is hier voortdurend in beweging. Ruim 300 vogelsoorten bezoeken jaarlijks het eiland. Schiermonnikoog heeft een enorm rijkdom aan zeldzame planten en grote verscheidenheid aan landschappen. Daarom is het geen wonder dat Schiermonnikoog sinds 1989 een Nationaal Park is. In 2009 is ook het hele Waddengebied door UNESCO erkend als Werelderfgoed.

Bezoekerscentrum Schiermonnikoog 

Het nieuwe bezoekerscentrum Schiermonnikoog is in het voorjaar 2021 geopend. Zodra je met de Schiermonnikoog boot aankomt, start je bezoek aan het eiland bij het informatiecentrum Het Baken. Het centraal gelegen bezoekerscentrum Schiermonnikoog ontvangt jaarlijks duizenden mensen die het eiland bezoeken. Bij het informatiecentrum Het Baken ontdek je al snel wat er te zien en te beleven is op het eiland. 

Verdiep je in de ontwikkelingen van het Waddeneiland en het omringende water. Dit is ook de plek waar je activiteiten kan boeken. De totale beleving van het bezoekerscentrum draagt bij aan meer kennis en begrip over het Werelderfgoed Waddenzee. En de bijzondere plek die Schiermonnikoog daar aan bijdraagt. 

Fietsen Nationaal park Schiermonnikoog 

Een dagje fietsen Nationaal park Schiermonnikoog is een mooie manier om het eiland te verkennen. Doordat Schiermonnikoog autoluw is, dienen bezoekers de auto of motor te parkeren Lauwersoog. Vanaf Lauwersoog pak je de boot naar Schiermonnikoog, welke vijf keer per dag vertrekt. 

Eenmaal aangekomen kan je fietsen huren op Schiermonnikoog direct bij de veerboot of in het dorp. Het is raadzaam om van te voren een reservering te maken. Het eiland kent vele mooie fietsroutes die al voor je zijn uitgestippeld. Volg gewoon de bordjes op de fietspaden. Fietsen op Schiermonnikoog betekent volop genieten van de adembenemende natuur om je heen. 

Parkeren Schiermonnikoog 

Voor parkeren Schiermonnikoog moet je zijn op het vaste land, want het eiland zelf is autoluw. Voordat je de overtocht maakt naar het eiland, kan je vlakbij de Schiermonnikoog boot je auto parkeren Lauwersoog. De bewaakte parkeerplaats Oog voor Stalling heeft plekken buiten en binnen en is gelegen in de haven Lauwersoog. 

Vanaf de parking is het slechts 3 minuten lopen naar de boot Lauwersoog Schiermonnikoog. Bij Oog voor Stalling kan je vlakbij de Schiermonnikoog boot parkeren. Het is zelfs mogelijk om een parkeerplaats te reserveren. Je kan jouw voertuig hier kort parkeren, maar ook lang parkeren. Als je bijvoorbeeld een aantal dagen verblijft in het Nationaal park Schiermonnikoog of als je gaat eilandhoppen. Je bent verzekerd dat jouw auto of motor hier veilig en overdekt staat.